ZR Blog

Najčešća pitanja

Most frequent questions and answers

Šta je to brazilska điu đica tj. BJJ?

Brazilski jiu-jicu je kontaktna borilačka veština koja koristi bliski kontakt i polugu tela za pronalaženje najboljeg rešenja kako bi savladala protivnika i okrenula borbu u svoju korist.

Da li deca mogu trenirati brazilsku điu đicu?

Brazilska điu đica je idealna za mališane. U ZR Timu dečaci i devojčice od 5 godina treniraju. Zbog svoje specifičnosti sporta koja uključuje pokrete na podu (u parteru) mališani sa velikom lakoćom razvijaju  motoričke sposobnosti 

Da li žene mogu trenirati brazilsku điu đicu?

Devojke su više nego dobrodošle u ZR timu. Ono što najviše privlači devojke je aspekt samoodbrane koji pruža brazilska điu đica ali, takmičarski i rekreativni deo je i te kako popularan u bjj-u. 

Šta je to "GI" a šta "NO GI"?

Naša tradicionalna oprema je kimono za brazilsku điu đicu. Gi je reč koja označava kimono, koji se sastoji iz gornjeg dela tj jakne, pantalona i pojasa. No Gi označava opremu bez kimona tj. rush guard (raš gard) – majca za trening i šorc ili helake. Naš tip poseduje svoju opremu koju izrađuje “Hyperfly” i “Tapout”. 

Koja je razlika u bojama pojasa i crtica na pojasevima?

Boje pojaseva kao i crtice predstavljaju napredak tj zvanje i znanje koje neko poseduje. Početnički pojas za sve uzraste je beli pojas bez crtica. Na pojasu se mogu dobiti najviše 4 crtice. Sledeći pojas za odrasle je plavi a za mališane je sivi pojas. Crni pojas nosi majstor tj. profesor. 

Da li moram biti u formi da bih počeo da treniram?

Naravno da ne. Brazilska điu đica nudi mnoge benefite, jedan od njih i jeste to da treniranjem se dolazi do forme. Kao što kažu “Niko se naučen nije rodio”. Bitno je početi, sve ostalo dolazi radom. 

Šta znači "Tapovati" ?

Tapovanje (Tap out)  predstavlja momenat kada predamo sparing tj borbu kako bi zaštitili sebe od povrede i nastavili sa novom borbom.

Da li se mogu odbraniti na ulici uz pomoć bjj-a?

Pored toga što je borilačka veština, brazilska điu đica je nastala kao saoodbrambena veština, a kasnije porasla i kao takmičarksa. Điu đica se bavi svim aspektima samoodbrane i ne zavisi od takmičarske. 

Koja je razilka između drugih borilačkih veština i brazilske điu đice?

Dok se ostale borilačke veštine oslanjaju na brzinu, stangu i udarce, brazilska điu đica se oslanja na tehnikama gušenja i polugama. 

Kako mogu početi sa treninzima brazilske điu đice?

Vaš besplatan trening vas čeka, putem sajta možete zakazati trening za manje od minut!

Translate »